marți, 30 iunie 2009

Internet gratuit şi în România?


Dacă aminteam de rata de penetrare a broadband-ului în România, în comparaţie cu alte ţări occidentale, iată că acest deficit va fi compensat prin interesul manifestat de Ministerului Comunicatiilor şi Societăţii Informaţionale, în direcţia wireless.

Au mai existat astfel de proiecte, deşi nu neapărat la nivel naţional. Cel iniţiat încă din 2006 de autorităţile din locale din Praga, iar pe modelul celui din Polonia, în Azuga. Bineînţeles, clujenii ştiu că şi primăria oraşului a avut astfel de demersuri, în 2007.

În cele 345 de hotspot-uri, împrăştiate în toate judeţele ţării, vor asigura cetăţenilor accesul gratuit la internet, din zone strategice: parcuri, campusuri universitare, şi alte locaţii din zonele centrale ale oraşelor. Pentru implementarea acestui proiect au fost deblocate fonduri europene. În proiectele occidentale însă, autorităţile au adăugat servicii suplimentare, prin care s-a recuperat o parte din investiţii. De exemplu, Primăria din Houston a realizat o astfel de reţea WiFi şi a introdus simultan un sistem online pentru plata parcărilor, iar investiţia a fost recuperată în şase luni de funcţionare. În Paris, serviciile WiFi municipale acoperă şi liniile de transport în comun.

Dar dacă tot vorbim de “societatea informaţională”, cu indispensabila adaptare permanentă la nou, şi cu necesitatea de adaptare la nivel global, atunci, să vedem ce se va face însă pentru zonele rurale din România, care rămân încă defavorizate.

Dan LUCA/ Bruxelles

Niciun comentariu: