duminică, 14 martie 2010

UE. Comunicare. Mecanism.

Ce legătură există între politica de educaţie la nivel comunitar şi partidele politice europene?

Este de competenţele statelor membre ale Uniunii Europene a decide politica educaţională proprie, iar la nivel comunitar există doar anumite programe cadru de cooperare. De exemplu, în 1995, programul a creat Sistemul de Credite Transferabile având ca obiectiv recunoaşterea „studiilor Erasmus”, pe de o parte, şi dezvoltarea reţelelor tematice în universităţile europene, pe de altă parte. De asemenea, analizând impactul programelor educaţionale comunitare asupra ţărilor din Europa Centrală şi de Est, puteam observa încă din anii 90 o „perturbare pozitivă” a politicilor educaţionale naţionale din ţările respective în direcţia „alinierii la standardele comunitare”.

Dacă este să proiectăm situaţia la nivelul partidelor poltice europene şi să ne reamintim forma desfăşurării campaniei pentru europarlamentarele din 2009, observăm că se merge după aceeaşi filozofie. Alegerile europene sunt de „competenţă naţională” – practic fiecare partid politic din ţara respectivă încearcă să convingă electoratul propriu asupra ofertei electorale, iar la nivel european avem partidul politic european, cu rol de a stabili mai mult un cadru doctrinar de derulare a procesului electoral şi pentru a realiza statistica la nivelul UE. Partidul din ţara respectivă nu permite intervenţia „brandului politic european”, ci preferă să joace singur în alegerile europene, referindu-se însă deschis la apartenenţa la structura doctrinară europeană. Problema este complexă, iar explicaţiile variază de la „confuzie a electoratului autohton” la „compenţe naţionale - principiul subsidiarităţii”.

Încă de anul trecut prin iniţiativa social-democraţilor români din Bruxelles am dorit să dăm un semnal. Partidului Socialiştilor Europeni (PES) poate să conceapă un mecanism electoral european real. Pentru a reuşi însă la viitoarele alegeri europene din 2014, este nevoie de forţa de convingere în intern. Congresul PES din decembrie 2009 a dat un mandat Secretariatului General PES de la Bruxelles în a reforma şi de a readuce din nou stânga europeană la putere în UE.

Din ultima discuţie avută cu Secretarul General PES, Philip Cordery, am dedus că se vrea acum o astfel de abordare, care să împingă partidele politice socialiste şi social-democrate spre susţinerea unui candidat unic la Preşedenţia Comisiei Europene în 2014. Rămâne să vedem însă ce sistem electoral intern se va propune pentru realizarea acestui deziderat. Sper într-o abordare deschisă, un mecanism politic nou şi îmbunătăţit de selecţie şi promovare a liderilor la nivel comunitar, benefic pentru activişti, dar şi pentru toţi cetăţenii europeni.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Anonim spunea...

Multumesc pentru un blog interesant