joi, 2 septembrie 2010

Tehnologia în următorii 10 ani

Zeci de mii de cercetători şi oameni de afaceri doresc să descopere tehnologia viitorului. De vreo 15 ani trăim revoluţia digitală, adusă de Internet şi calculatorul personal, şi ne întrebăm ce urmează?

Nu sunt nici cercetător în domeniul tehnologiei, nici măcar un businessman, dar risc să îmi dau cu părerea despre tendinţele următorilor 10 ani. Aşa cum zicea şi Kai Falkenberg, într-un material publicat recent în Forbes, suntem în prezent scufundaţi într-un ocean de informaţii. “Teoria cum că, cu cât mai multe informaţii, cu atât mai bine, este greşită pentru că se bazează pe o neînţelegere a psihologiei de luare a deciziei”, zicea prof. Carl E. Schneider.

Majoritatea oamenilor nu strâng o mare cantitate de informaţii pentru a încerca apoi să o analizeze. În schimb, iau decizii complicate reducându-şi atenţia la câţiva factori uşor de înţeles. Pentru a lua hotărâri mai bune, oamenii au nevoie de ceva în plus, nu doar de fapte – au nevoie de expertiză. Expertiza le permite să pună întâmplările în context şi să-şi simplifice alegerile.

Dacă e să transpun această teorie pe plaja tehnologică, în ultimii ani am fost invadaţi – în sensul bun al cuvântului – de facilităţi tehnologice pe care le utilizăm la muncă sau în privat. Nu mai trecem pe la agenţii de voiaj să ne rezervăm bilete de avion sau vacanţe, totul îl rezolvăm conectându-ne la Intenet şi plătind cu cardul. Nu mai trebuie să fugim pentru a vedea serialul preferat la TV, televiziunea digitală ne permite acum să înregistrăm programele favorite. Şi exemplele pot continua la nesfârşit.

Ceea ce cred că se va schimba mult în viitor este sustenabilitatea unor tehnologii şi interfaţa de utilizare. Desigur generaţiile care vin sunt crescute în cultura telefonului mobil şi a Internetului, dar cred că încă modularitatea alegerii trebuie dezvoltată. Plătim sute de euro pentru programe soft şi utilizăm doar 5% din facilităţile achiziţionate. Vreau să salut ideea Microsoft de a realiza ediţii precum Home and Student, cu mai puţine facilităţi, dar cu preţul adaptat la bugetul sectorului vizat.

Tehnologia va avea o dezvoltare pe două direcţii, cea “de lux”, în care facilităţile sunt la mare preţ. Web 3.0 e de urmărit, şi aici nu vorbim doar de calculator şi telefoane mobile. Geamuri care prezintă informaţii despre prognoza meteo sau frigidere care furnizează detalii tehnice despre alimente vor face deliciul multora.

În acelaşi timp palierul “de masă” trebuie dezvoltat. Tehnologie ieftină şi sustenabilă, uşor de manevrat, cu miliarde de utilizatori. Aşa văd eu următorii 10 ani.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: