sâmbătă, 4 septembrie 2010

UE la ONU

În prezent Uniunea Europeană este observator fără drept de vot în cadrul ONU, dar se vorbeşte acum despre acordarea unui statut special, care ar da dreptul şefului diplomaţiei europene să reprezinte “vocea europenă” în cadrul procesului de luare a deciziilor.

După negocierile purtate, în urma unui vot pozitiv, Catherine Ashton ar putea lua cuvântul la următoarea întâlnire a ONU, însă doar în cadrul Adunării Generale, nu şi în Consiliul de Securitate. Acelaşi rezultat, pe lângă faptul că ar cauza o pierdere a influenţei pentru Franţa şi Marea Britanie, ar putea genera decizia altor organizaţii, de genul Ligii Arabe sau Uniunii Africane, de a solicita acest statut.

“Părţile implicate” sunt rezervate în privinţa răspunsului la aceasta problemă, însă UE doreşte mult să aibă un impact tot mai mare la nivel mondial, iar “upgrade”-ul de reprezentare la ONU este pe o direcţie strategică.

Să nu uităm însă că şi ONU dă importanţă Uniunii, lucru perfect vizibil şi când e vorba de reprezentarea pe care o are în Bruxelles-ul european.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: