miercuri, 2 martie 2011

Franţa şi UE văzute de la Paris

La începutul acestei săptămâni am fost la Paris pentru a participa la Consiliul de Administraţie al EurActiv Franţa. A fost un bun prilej de a realiza mai bine cum e văzută Uniunea Europeană de la Paris. Există o dezbatere în cercurile franţuzeşti despre subiectele comunitare, afişul ţinându-l Politica Agicolă Comună, Guvernarea Economică si dezvolarea Dilpomaţiei Europene. Aşa cum e normal, viitorul democratic al Magrebului este un subiect cu priză la francezi.

Referendumul asupra Constituţiei Europene din 2005 a lăsat “traume” asupra electoratului francez, mulţi dintre ei devenind mai eurosceptici decât înaintea consultării.

Anul 2011 înseamnă pentru Franţa un an pre-electoral, în care miza o reprezintă poziţionarea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale. Stânga franceză va organiza probabil alegeri interne pentru desemnarea candidatului, chiar dacă în presă apare constant numele Dominique Strauss-Kahn ca cel cu şanse reale de a-l învinge pe actualul preşedinte, în primăvara lui 2012.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: