miercuri, 28 septembrie 2011

Piedici în calea României?

Pe lângă lipsa curajului de a formula obiective clare în UE, aşa cum este de părere şi Jonathan Scheele, fost şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Bucureşti, situaţia din cadrul comunităţii îngreunează şi mai mult evoluţia ţării, deşi România stă mult mai bine în multe domenii decât acum cinci ani.

Concluzia interviului acordat pentru Adevărul nu face altceva decât să întărească ceea ce teoretic se cunoaşte şi se exprimă intens, dar din păcate se pare că e mai greu de pus în practică – “România este responsabilă de folosirea potenţialului pe care aderarea la UE îl oferă. Finanţarea din partea UE este disponibilă, dar România trebuie să fie capabilă să o folosească. Am spus şi înainte de aderare: „UE îţi dă bani, dar nu ţi-i bagă şi în buzunar"! De asemenea, climatul economic actual şi populismul nu au ajutat România, cel puţin în privinţa restricţiilor pe piaţa muncii”.

Mesajul nu este la fel de pesimist ca cel pe care îl transmitea nu de mult un alt britanic vis-a-vis de România, care are mari şanse de integrare reală în UE. Dar apropo de rolul pe care trebuie, şi pe care poate să îl joace România în UE, insist pe idei de genul celor rezultate în urma analizelor realizate de GrupRomania.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: