sâmbătă, 29 octombrie 2011

Din nou in Aula Magna de la Cluj

Ieri am avut marea onoare sa conduc dezbaterea "Clujul vazut de la Bruxelles".

Acesta a fost mesajul meu introductiv.

Stimaţi invitaţi,
Dragi prieteni,

În primul rând doresc să vă mulţumesc pentru participarea la o nouă dezbatere atipică pe care Casa Europei o animează azi.

Mii de mulţumiri Universităţii “Babeş-Bolyai” pentru găzduirea acestei manifestaţii.

De 15 ani, sub egida Casei Europei încercăm să dăm o pată de culoare Clujului pe harta europeană, dar şi să implicăm clujenii într-o discuţie directă, fără perdea sau diplomaţie exagerată, despre viitorul lor ca cetăţeni europeni. “Fără şabloane, stereotipuri sau limbaj de lemn”, acesta este motto-ul nostru.

Mulţi veţi zice, Dane, locuieşti la Bruxelles de aproape 15 ani, lucrezi în Schuman-ul european, eşti căsătorit cu o olandeză, ai trei copii, ce mai îţi mai trebuie de la Cluj? Şi le răspund - clujean te naşti, clujean rămâi, chiar dacă locuieşti la 2.000 de km distanţă. Nu voi uita niciodată Şcoala Generală nr. 15 din cartierul Grigorescu, Liceul “Emil Racoviţă” sau Universitatea “Babeş-Bolyai”. Nu voi uita terenurile de zgură de pe bulevardul Lenin, în care mi-am tocit genunchi jucând handbal pentru clubul sportiv din Cluj, aşa cum nu voi uita Asociaţia Studenţilor Europeni (AEGEE) din Cluj, care mi-a dat oportunitatea să mă conectez la sistemul comunitar, la început pe nişa de tineret.

Dar nu trăiesc din amintiri. Conexiunea cu Clujul îmi dă putere la Bruxelles. Nu pot să zic că mă responsabilizează, dar îmi dă intr-un fel forţa de a mă “bate” într-o junglă, ceea ce este de multe ori capitala comunitară.

Clujul este peste Bucureşti sau alte oraşe din România în domeniul afacerilor europene. Facultatea de Studii Europene a dat un prim semnal pe linie academică încă din anul 1994, în 1995 la AEGEE Cluj organizam dezbateri cu europarlamentari, miniştri clujeni au dus pur şi simplu România în Uniunea Europeană, iar acum un absolvent de facultate clujeană este comisar european. Cel puţin 10 la sută din românii din Bruxelles-ul european sunt clujeni şi asta spune ceva. Forţând puţin, aşa cum brazilienii sunt buni la fotbal, clujenii sunt buni la afaceri europene!
De ce o astfel de dezbatere la Cluj? Clujul văzut de la Bruxelles? Pentru că ne interesează ce se întâmplă cu oraşul nostru, pentru că ne interesează viitorul urbei unde am copilărit şi unde ne sunt familiile.

De la Bruxelles se văd multe, poate mai multe decât credeţi. Se ştie totul despre Nokia, de la istoria Bochum-2008 până la criza contemporană de la Jucu, se văd Mall-urile precum piramidele secolului 21, se văd echipele de fotbal “U” şi CFR, dar şi noul stadion. Îmi veţi zice, asta nu e nimic, sunt alte zeci şi sute de dosare dinamice, şi vă dau dreptate. Doar printr-un contact permanent putem să cunoaştem poza completă.

Mă bucur că de câţiva ani s-a închis parţial centrul Clujului, pentru pietoni. În 1995 când ziceam că trebuie făcută aceasta mişcare, lumea zicea că sunt nebun. Succesele Universităţii “Babeş-Bolyai” şi Universităţii Tehnice sunt incredibile. Şi asta fără exagerare! Absolvenţii lor lucrează acum ca specialişti la Parlamentul European, Comisia Europeană sau chiar la NATO.

Să privim spre viitor însă. Ştiu că încercăm să devenim capitală culturală în 2020 şi asta e grozav. Aveţi în mine un suporter al acestui dosar. Dar haideţi să privim mai global! Cum vreţi să ne ştie europenii oraşul? Oraş de popas în drum spre Marea Neagră? Oraş tânăr, universitar? Oraş de distracţii? Oraş al sportului? Oraş – centru medical? Oraş al toleranţei interetnice? Cel puţin bine că nu mai avem eticheta de oraş cu adminsitraţie naţionalistă. Clujul poate câştiga detaşat la oricare din aceste capitole, cu puţină muncă. Însă cu o bună strategie, Clujul poate mult mai mult de atât!

2020 – lansez public idea unei paltforme pentru a vedea ce ne trebuie să fim mai buni atunci. Clujul anului 2020! Aşteptăm o autostradă care leagă Budapesta de Bucureşti şi care trece prin Cluj! Modernizarea şi extinderea aeroportului trebuie să continue! Cercetarea şi inovarea trebuie stimulate la maxim. Lumea iubeşte Clujul şi pe clujeni, dar trebuie o dinamică mai mare, un pragmatism mai accentuat. Noi nu ne plângem aşa de mult ca alţi români şi încercăm să avem o abordare constructivă. Desigur, într-o Românie polarizată poltic asta nu e cea mai bună metodă, dar într-o Europă deschisă este exact ceea ce se cere.

Închei prin a spune că Bruxelles-ul ne dă idei, nu doar fonduri europene. Noi trebuie să ştim să gestionăm situaţia. Am spus şi repet, avem nevoie de un Comitet European al Clujului care trece peste ciclul electoral, avem nevoie de o platformă “Cluj 2020”! Haideţi să gândim împreună Clujul globalizat!

Vă mulţumesc pentru atenţie şi voi încerca să moderez în continuare dezbaterea implicând distinşii noştri invitaţi.

Dan LUCA (acum la Cluj)

Niciun comentariu: