joi, 17 noiembrie 2011

Afaceri de familie

Am decis să scriu despre tendinţa de dezvoltare a firmelor de familie - mult întâlnite în lumea capitalistă, pornind de la articolul Forbes care vorbeşte despre înlocuirea Gabrielei Timofte din funcţia de director general al Transilvania Construcţii, după numai două luni de mandat, cu fiul său de 23 de ani.

Proaspăt absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj – Andrei este un exponent al fenomenului ce începe să prindă contur şi în România capitalistă. Copiii iau locul părinţilor la conducerea afacerilor pe care aceştia le-au dezvoltat, asta după ce, în cele mai multe cazuri, tinerii urmează un MBA la o instituţie cu renume mondial.

Putem lua şi alte exemple locale - Alexander Adamescu, fiul miliardarului Dan Grigore Adamescu, Ana Patriciu, fiica celui mai bogat român, Dinu Patriciu, sau Ştefan Sturdza, fiul principelui Dimitrie Sturdza, care au intrat cu succes în managementul business-urilor de familie. În afară însă putem găsi mult mai multe astfel de situaţii în diferite domenii – Alexander Walker, Albert Schomburg, sau de ce nu, chiar istoria afacerii Forbes.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: