marți, 29 noiembrie 2011

Comunicarea membrilor Comitetului Regiunilor

Statutul, vizibilitatea şi influenţa membrilor Comitetului Regiunilor (CoR) se confirmă prin participarea regulată la adunări şi evenimente CoR, dar mai ales contribuţiile fiecăruia la activităţile instituţiei sau în cadrul evenimentelor statutare (comisii sau sesiuni plenare).

Există mai multe moduri de implicare în activităţile CoR care ar putea fi utile ambelor părţi (CoR şi membru CoR):
- membrul poate deveni shadow-raportor (în numele grupului politic pe un dosar politic de interes atât grupului politic cât şi autorităţii locale sau regionale pe care o reprezintă membrul);
- a fi raportorul CoR pe un dosar concret (legislativ);
- a invita CoR în oraşul/regiunea membrului cu scopul de a promova autoritatea sa, dar şi de aduce temele UE pe teritoriu (mai aproape de cetăţeni) şi de asemenea de a valoriza/explica implicarea membrului în procesul decizional al UE.

Membrii implicaţi în dosare concrete (tehnice uneori) fac apel la experţi din teritoriu (aleşi de ei) care au o experienţa concretă în teritoriu pe implementarea legislaţiei respective. E important ca expertul să dispună şi de o viziune mai largă (să poată compara cu situaţia din alte localităţi şi ţări ale UE). Expertul are dreptul la 2-3 călătorii la Bruxelles în cadrul colaborării la dosar şi dispune de aceleaşi per-diem ca şi membrul. În afara de expertul principal, membrul este ajutat şi susţinut de serviciile administrative ale CoR (de obicei un administrator oficial) care îl acompaniază pe tot procesul elaborării dosarului. În plus, membrul este susţinut de la început până la final de un consilier politic în cadrul Secretariatului Grupului Politic: contacte politice cu europarlamentari şi cu Comisari în cadrul procesului de lobby politic.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: