miercuri, 16 noiembrie 2011

Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Belgia

Într-o conversaţie recentă pe care am avut-o cu Carmen Solomie am rămas plăcut surprins despre cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească pe care le derulează anumiţi profesori români în Belgia.

Instituţiile implicate în acest proiect sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi a instituţiei subordonate Institutul Limbii Române, din partea românească, şi Ministerul Comunităţii Franceze, pentru belgieni. Astfel s-a semnat Carta de parteneriat încă din primăvara lui 2008, care statuează cadrul instituţional necesar dezvoltării programului „Limbă şi cultură de origine” şi extinderii acestuia cu limba şi cultura română. Proiectul nu funcţionează doar în Belgia, ci există şi în Italia şi Spania.

Este de apreciat şi dosarul deschis pe Rombel, portalul românilor din Belgia, adresat mai mult părinţilor, pentru a-i încuraja să facă demersuri ei înşişi pe lângă direcţiunile şcolilor şi bineînţeles să înscrie copiii la curs.

Obligaţiile şcolilor belgiene nu sunt mari, dar beneficiile chiar există şi nu sunt de neglijat, inclusiv din punctul de vedere al integrării copiilor în societatea belgiană: acceptarea profesorului şi dorinţa de a-l integra în colectivul şcolii şi punerea la dispoziţie a unui local, clase pentru desfăşurarea orelor. Profesorul român este plătit de partea românească.

Şi o menţiune pentru românii din Belgia, programul nu este generalizat la nivelul regiunii Flandra şi asta este păcat.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: