vineri, 4 mai 2012

Dan LUCA – articol în Făclia – “Un clujean la European Business Summit 2012”


Despre ce înseamnă European Business Summit, organizatori, participanţi, bugete, satisfacţii, şi cum ar ajuta oraşul organizarea unui Business Summit la Cluj, puteţi citi într-un articol recent publicat de Făclia. 

……….

Patronatul belgian (FEB), mai concret Divizia de Relaţii Internaţionale, a propus patronatului european (BusinessEurope) organizarea în Bruxelles a unui eveniment de referinţă pentru industria europeană. Prima ediţie a avut loc în anul 2000, iar de atunci la doi ani, organizatorii au încercat să impună un eveniment supranumit “Davos-ul european”. Afacerea a prosperat, şi de aceea EBS este un eveniment anual începînd din 2006.

Cîteva idei despre această manifestare: 2.000 de participanţi, 5 comisari europeni, cîteva zeci de parlamentari europeni, cîteva sute de CEO de companii şi cîteva zeci de ziarişti europeni, toate la un buget de peste două milioane de euro.

EBS 2012 a avut loc pe 26 aprilie şi a fost axat pe tema “Talentelor pentru Creştere Economică”. A fost un real succes, cu invitaţi de cel mai înalt nivel, precum Herman van Rompuy, José Manuel Barroso, Mario Monti sau Elio Di Rupo. Van Rompuy a prezentat schematic de ce avem nevoie pentru a avea creştere economică şi noi locuri de muncă: idei, persoane, capital şi piaţă de desfacere. “Iar dacă acestea sînt satisfăcute e nevoie de al 5-lea element, stabilitatea. Cele două crize economice consecutive, pe care le trăim în ultimii 4 ani, au un puternic impact în special asupra tinerilor”, preciza liderul european.

Jürgen Thumann, Preşedintele BusinessEurope, afirma că Europa trebuie “să educe în vederea angajării”, în contextul în care în prezent sînt peste 4 milioane de posturi vacante, iar candidaţii nu pot aplica neavînd aptitudinile necesare.

Am avut onoarea să particip încă din 2002 la EBS-uri (la 9 din cele 10 ediţii) şi experienţa acumulată cu astfel de ocazii e deosebită. Foarte puţini români la acest eveniment, confirmînd parcă izolarea ţării nostre din ultimii ani. Chiar şi Islanda, o ţară de doar 300.000 de locuitori, a avut mai mulţi reprezentanţi la acest eveniment “fanion” al afacerilor europene.

Poate nu este rău ca şi România să iasă cu ceva din anonimat, cu ceva plăcut. De ce nu chiar un “Business Summit” – congres anual organizat la Cluj? Polonia are deja un asemenea eveniment “Central European Economic Forum” în Krynica (următoarea ediţie 4-6 septembrie 2012).


Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: