duminică, 27 mai 2012

De la bolnavele Europei la bolnavul planetei


Nu este o noutate, încă din 2009, atât în cadrul G8 cât şi la întâlnirile G20, să predomine pe agende chestiunile europene, după cum foarte bine sublinia în materialul din Adevărul, profesorul Vasile Puşcaş.

Dacă România a fost consideratã în 2009 bolnavul Europei, apoi, în 2010, Spania avea probleme, iar Grecia a fost la un pas de faliment, iată că de această data se aud voci care consideră Europa, “blonavul planetei”.

În acest context şi orientând privirea spre partea central-estică, “România  tocmai a arătat că a intrat într-o nouă etapă de contracţie, perspectiva post-criză prelungindu-se mai degrabă în incertitudini, pe când ţări precum Polonia sau Slovacia continuă a genera un optimism economic pe care am dori să-l vedem extins asupra întregii zone”, completează Puşcaş.

Interesantă ideea pe care fostul negociator al României o lansează în finalul materialului legat de  viitoarea creştere a economiei Uniunii Europene, posibilă în cazul în care liderii europeni ar avea o viziune realistă a modului în care să se înfăptuiască interesul european – “sau poate că trebuie să aşteptăm un scenariu despre o altfel de Uniune Europeană tot din America?”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: