sâmbătă, 5 mai 2012

Impactul BRIC în afacerile europene


European Business Summit (EBS) este într-un fel şi oglinda afacerilor europene (adevărat Timeline dacă ne inspirăm din limbajul Facebook). Dacă acum vreo 10 ani paneliştii la EBS erau în special din Europa de Vest, treptat, şi asta în special în periaoda extinderii UE, am asistat la o explozie de politicieni şi oameni de afaceri din Europa Centrală. Dar a fost o apariţie meteorică, nesustenabilă şi asta datorită profilului economiei acestor ţări.

Îmi amintesc că acum vreo 5-6 ani a făcut mare vâlvă în Belgia achiziţionarea de Arcelor Mittal a siderurgiilor belgiene. Expresii de genul: “De când indienii sunt stăpâni peste industria fanion a Valoniei, etc“. Şi ca EBS-ul de atunci să fie şi mai interesant, domnul Mitall era VIP-ul conferinţei de deschidere, alături de preşedintele Comisiei Europene.

Anii au trecut şi cine îşi face apariţia masiv la EBS 2012? Ţările BRIC! Joao Pedro Taborda de la firma aeronautică braziliană Embraer explică investiţiile braziliene în economia Portugaliei; ambasadorul Rusiei la UE şi marii giganţi din industria energetică rusă sunt prezenţi pe agendă; plin de indieni ca panelişti alături de comisari europeni; iar chinezii îşi fac simţită prezenţa (compania Huawei de exemplu este foarte vizibilă).

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: