marți, 1 mai 2012

New job – “arhitectul de schimbare”


Arhitectul de schimbare nu este nici pe departe un constructor în adevăratul sens al cuvântului, doar dacă ne referim la clădirea unei structure organizaţionale moderne, actuale.

Companiile au nevoie în prezent de persoane pregătite pentru implementarea unor programe de schimbare majore – de asta se ocupă arhitectul de schimbare. Acesta, conform articolului publicat de Cariere, “trebuie ales dintre candidaţii de calibru care au făcut deja dovada aptitudinilor lor în cadrul unor programe de schimbare de anvergură. Acesta trebuie să aibă o viziune strategică şi comercială şi să fie un bun cunoscător al psihologiei umane. Arhitectul de schimbare trebuie să îndeplinească simultan un rol pragmatic, de coach şi de consultant. Obiectivitatea şi independenţa sunt esenţiale într-o astfel de poziţie, de aceea multe companii aleg să apeleze la profesionişti din afara organizaţiei”.

“Un architect de schimbare trebuie să fie flexibil în abordarea programelor de schimbare şi să-şi folosească experienţa anterioară pentru a evita metodologii inerte. În plus, el trebuie să fie un comunicator eficient, capabil să intervină la diverse niveluri ierarhice, de la cel de junior, până la cel de top manager şi să arate determinare în susţinerea punctelor de vedere importante”, explică autorul materialului.

În contextul actual este justificată necesitatea unei astfel de persoane în echipa de management a companiilor, chiar dacă schimbarea implică în acelaşi timp eforturi financiare semnificative pentru companie. Un astfel de post impune o muncă dificilă, cu oamenii nu e uşor, dar satisfacţiile vor fi pe măsură.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: