luni, 16 iulie 2012

Încă o bilă în urna federalismului


În contextul crizei actuale din zona euro, apar tot mai multe propuneri de creare a unei uniuni politice. Coform declaraţiei recente pe care o face vice-preşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, într-un interviu acordat DW, Uniunea Europeană şi-ar putea găsi liniştea politică abia în 2015.

Comisarul european este de părere că pentru soluţionarea problemelor actuale ar trebui urmat exemplul SUA. “"De ce? Pentru că americanii au reuşit să-şi creeze o uniune fiscală şi politică. La fel va trebui să facem şi noi, în primul rând pentru a ne proteja economia, iar în al doilea rând pentru a mai avea şi mâine un cuvânt de spus pe marea scenă politică a lumii".

"Ne vom păstra diversitatea culturală şi lingvistică. Dar avem nevoie de un Guvern puternic şi de un Parlament altfel structurat - eventual bicameral. Poate ar fi bine să existe un Parlament ales prin referendum şi o cameră a ţărilor, în care fiecare stat să fie reprezentat în mod egal. Şeful Guvernului European ar trebui ales în mod direct de către reprezentanţii popoarelor. Aceasta ar fi democraţia parlamentară de care avem nevoie în Europa", adaugă doamna Reding, pentru a explica faptul că se poate păstra identitatea naţională şi suveranitatea statelor membre, şi în acelaşi timp să se creeze o Uniune funcţională.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: