miercuri, 11 iulie 2012

Lecţii de istorie europeană


Poate pe mulţii a surprins plãcut recentul material semnat de Vasile Puşcaş în care sunt amintiţi doi românii care au contribuit semnificativ la construcţia europeană în secolul al XX-lea.

Aurel C. Popovici se înscrie în galeria de frunte a federaliştilor europeni, Matthew Omolesky, specialist în afaceri europene, precizând despre acesta că este un precursor central-european al reorganizării Europei.

Istoric și politolog născut în România, naturalizat în Marea Britanie, David Mitrany  este promotorul principiului „forma urmează funcţia" în relaţiile internaţionale. A fost mult mai cunoscut şi comentat în lumea occidentală decât în România, până în ultimii ani. Teoreticienii integrării regionale şi europene se revendică masiv din abordarea funcţionalistă a lui Mitrany.

În dezbaterile din cadrul Uniunii Europene, nu prea mai auzim „noi". Se utilizează tot mai des „noi şi voi", ca şi cum ar exista mai multe categorii de cetăţeni europeni, mai spune fostul Negociator al României la UE.

În contextul actual, împărtăşesc aşteptările domnului Puşcaş în ceea ce priveşte contribuţia liderilor actuali şi viitori ai UE, răspunzători de continuitatea construcţiei europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: