sâmbătă, 7 iulie 2012

“Uniunea Europeană e precum un crocodil”

Făclia publica recent un interesant material despre situaţia Uniunii Europene şi cele două variante pe care le are – de a reprezenta în continuare o piaţă unică, limitată ca aplicare, sau o federaţie politică, ce gravitează în jurul unui nucleu central.

Articolul prezintă situaţia critică ce afectează puternic state precum Grecia, Italia, Spania şi Potugalia, în care se iau măsuri de redresare economică, conduce la creşterea şomajului şi descurajarea cetăţenilor. În contextul tratatelor intrate în viguare, Parlamentul European câştigă tot mai multă putere de decizie, însă depărtarea care o manifestă fată de populaţie conduce la prezenţa tot mai scăzută la vot de la un scrutin la altul.

Privită şi din exterior, Uniunea se vede fragmentată, încă cu insuficienţe sistemice, nereuşind să fie – aşa cum spunea acum câţiva ani fostul preşedinte american Bush “unită şi liberă”, sau cum recent afirma Cijov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, “unii oameni compară UE cu un crocodil. Nu din cauza dinţilor ei, ci din cauza incapacităţii de a merge înapoi”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: