duminică, 30 septembrie 2012

“Discurs prezidenţiabil” la Congresul Socialiştilor Europeni

Mãrturisesc cã doream de mult timp sã particip la un congres al unui partid pan-european şi ocazia s-a ivit in acest week end.  Stanga europeanã s-a reunit la Bruxelles pentru a decide (sau mai precis sã valideze) preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni – Sergei Stanishev, dar şi pentru a vorbi despre alegeri naţionale şi europene (e normal pentru un partid politic).

Lume bunã la Congres, prim miniştri, comisari europeni, eurodeputaţi, VIP-uri. O figurã distinctã a fost Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe care am ocazia sã-l cunosc bine de vreo 3 ani, când saluta propunerea PSD Bruxelles de a “gândi” o campanie pan-europeanã axatã pe cetãţeni.

Discursul sãu a ridicat plenul Congresului în picioare, cum puţini lideri au reusit. Chiar dacã Martin mai are 22 de luni de mandat ca preşedinte al Legislativului European, vãd în el candidatul “care vine” pentru a câştiga “primarele europene” ale socialiştilor şi astfel sã fie propus ca preşedinte al Comisiei Europene în 2014. Dar asta doar în contextul în care socialiştii vor avea cei mai multi eurodeputaţi la viitoarele alegeri europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: