miercuri, 12 septembrie 2012

“Made in China” in Germany?

O analiză realizată de European Council on Foreign Relations şi făcută publică recent analizează consecinţele relaţiei bilaterale între Germania şi China, prima dintre acestea fiind una dintre statele UE care se impun în luarea deciziilor majore comunitare, iar ce-a de-a doua o ţară cu imense resurse şi potenţial.

Cele două ţări organizează întâlniri periodice, în contextual în care se remarcă o creştere a “schimburilor comerciale între Germania şi China pe parcursul ultimului deceniu - şi îndeosebi a exporturilor germane către China”. “Germania este principalul partener comercial al Chinei în Europa, iar China este principala destinaţie a investiţiilor externe pentru companiile germane. ECFR arată că această interdependenţă economică "înfloritoare" stă la baza unor legături politice tot mai aproape între cele două ţări”.

Atunci lucrările “made in China” nu mai sunt deloc întâmplătoare - am văzut că în ultima perioadă China este tot mai prezentă pe scena europeană, chiar şi atunci când vine vorba de licitaţiile publice.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: