miercuri, 12 septembrie 2012

Nou statut pentru partidele politice europene

Comisia Europeană a lansat un demers concret pentru consolidarea democraţiei la nivel european, prin îmbunătăţirea capacităţii partidelor politice de a forma un spațiu public cu adevărat european și de a se exprima în interesul cetățenilor.

Noul statut juridic elimină din barierele pe care le întâmpinau până acum organizaţiile ce îşi derulează activitatea pe teritoriul mai multor state.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič a declarat: „Partidele și fundațiile politice europene cu adevărat transnaționale sunt esențiale pentru exprimarea opiniilor cetățenilor la nivelul Uniunii și pentru generarea de dezbateri publice la scară europeană. Acestea au un rol central în configurarea dezbaterii privind aspecte specifice Uniunii, care, având în vedere alegerile europene din 2014, promite să fie animată în anii următori. Această propunere ambițioasă reprezintă un pas important în direcția consolidării democrației europene”.

Iniţiativa vine în întâmpinarea a ceea ce spuneam în primăvara acestui an despre alegerile transnaţionale. Subiectul a fost atins şi de Preşedintele Barroso în cadrul discursului despre “Starea Uniunii”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: