vineri, 28 decembrie 2012

Regionalizare vs. Regionalism

Apropo de subiectul intens dezbătut în ultima vreme, cel al regionalizării României, mi-a reţinut atenţia un recent material. După ce este stabilită diferenţa de terminologie între regionalizare şi regionalism, articolul prezintă şi câteva exemple de state care aplică cu succes guvernarea multi-nivel şi descentralizarea.

Reluând o idee formulată într-un articol anterior, Graţian Mihăilescu, aminteşte că “structura administrativă actuală a României s-a realizat conform nevoilor de dezvoltare din 1968. Suntem în 2012 şi majoritatea statelor europene au o guvernare multi-nivel, diferind de la federalismul Germaniei, la comunităţile autonome din Spania, de la voievodatele Poloniei, la statutul celor cinci regiuni autonome din Italia, din totalul celor 20 de regiuni”.

Chiar dacă în următoarea perioadă România nu va avea o nouă Constituţie care să introducă regionalizarea, cea actuală prevede că „administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: