luni, 28 ianuarie 2013

Discurs britanic cu reacţii

Premierul britanic continuă să îşi susţină discursul în privinţa subiectului Marea Britanie – UE: până în 2017 (dacă partidul său va rămâne la guvernare) va organiza un referendum pentru consultarea populaţiei în vederea rămânerii sau părăsirii Uniunii Europene.

Care este poziţia Marii Britanii? În principal, Cameron susţine ideea că Parlamentele naţionale trebuie să rămână adevărata sursă de legitimitate democratică. “Suntem o familie de naţiuni democratice a cărei fundaţie este o piaţă unică mai degrabă decât o monedă unică; noi cei din afara euro recunoaştem că cei din zona euro vor fi nevoiţi să facă schimbări instituţionale mari”, a declarat acesta, context în care Marea Britanie nu va accepta moneda unică.

Răspunsurile opoziţie nu au întârziat să apară – “Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic UKIP: Referendumul ar trebui să aibă loc până în 2015. Dacă este un simplu referendum "In/Out" (Înăuntru/Afară), am putea să îl avem până în alegerile generale. Dacă ar fi promis asta, aş fi aplaudat", scrie HotNews.

Aceeaşi publicaţie preia discursurile Lordului Mandelson (laburist): "Am avut un discurs schizofrenic. Pe de o parte, spune că vrea o Europă nouă şi îmbunătăţită. Pe de altă parte, spune că apartenenţa Marii Britanii la UE este o foaie de hârtie albă care trebuie complet renegociată. Este o abordare care nu va găsi un răspuns pozitiv de la partenerii noştri europeni". Fostul lider liberal-democrat, lordul Ashdown este de parere că discursul lui Cameron plasează ţara pe un drum cu sens unic afară din UE.

Subiectul este unul extrem de delicat, şi este normal ca dezbaterea să implice părerei contradictorii, chiar dacă va avea loc o retragere din cadrul UE abia peste câţiva ani.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: