duminică, 6 ianuarie 2013

Situaţia euro în estul Europei


În contextul crizei din eurozonă, statele membre UE din Est sunt reţinute în adoptarea monedei comune. În Letonia, deşi cetăţenii sunt împotriva acesteia, premierul Dombrovskis declară că luptă în continuare pentru realizarea promisiunilor de a adopta euro în 2014.

“Bulgaria, care, la fel ca statele baltice, şi-a raportat moneda la euro timp de un deceniu şi este una din doar trei ţări din UE care îndeplinesc în prezent criteriile de la Maastricht de aderare în totalitate, a dat recent clar de înţeles că nu are planuri pe termen scurt privind statutul de membră a zonei euro”, scrie Financial Times.

În cazul Poloniei, aderarea se va produce, conform declaraţiilor Guvernului, “atunci cînd zona euro va fi sigură pentru fiecare dintre membrii săi”. Dacă în ultima perioadă entuziasmul polonezilor nu s-a redus decât cu 3%, în cazul vecinilor cehi, autorităţile consideră că nici în 2020 nu sunt mari şanse decât dacă acest lucra ar fi solicitat în urma unui eventual referendum.

Despre România şi moneda europeană am scris recent, însă sunt importante măsurile pe care actuala guvernare le va aplica în următoarea perioadă.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: