luni, 11 februarie 2013

Diferenţe culturale în management

Într-o lume în care întâlnim şi vorbim de multiculturalismul atât de des, este necesar a căuta soluţiile optime pentru minimizarea efectelor negative ale perceperii greşite ale diferenţelor culturale.

Specialiştii în domeniu au apelat la diferite modele şi cercetări realizate pe această temă pentru a înţelege cum funcţionează sistemele multiculturale, care sunt relaţiile de colaborare şi subordonare într-o organizaţie, când membrii acesteia au naţionalităţi diferite.

Cele mai multe dintre studii se bazează pe modelul propus de Hofstede. Cercetătorul olandez a dedicat cea mai mare parte a carierei sale definirii şi explicării dimensiunilor culturale la nivel organizaţional (distanţa faţă de putere, individualism/colectivism, evitarea incertitudinii, abordarea pe termen lung/scurt, masculinitate/feminitate).

Citeam recent un material Cariere în care diferitele studii prezentate conduc spre aceeaşi concluzie – ″în condiţii identice, organizaţiile franceze concentrează mai mult autoritatea, cele germane au nevoie de mai multă structurare, iar britanicii mai curând în rezolvarea ad hoc a problemelor″.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: