marți, 19 martie 2013

România despre eurozonă

Daniel Dăianu prezenta într-un amplu material publicat recent de HotNews, mult-discutatele avantaje şi dezavantaje ale aderării la zona euro. Acesta în final concluziona - “Deşi aspecte “geopolitice” revin in prim plan, logica economică nu poate fi dată la o parte; ea poate avea, din nou, efect de bumerang dacă este neglijată“.

Printre elementele aduse în dezbatere sunt schimbările care au avut loc de-a lungul istoriei UE la capitolul monedă unică, şi criza de acum, care, în opinia economistului “este în fapt, o răzbunare a economicului asupra politicului“.

Din situaţia existentă, Dăianu extrage “o morală pentru România: este corect să reliefăm ineficienţa din companiile de stat şi este şi mai întemeiat să cerem/obligăm o reformă a lor (să privatizăm dacă este cazul). Dar competitivitatea unei economii şi convergenţa reală, care să prevină sufocarea în zona euro, reclamă câştiguri de productivitate sistematice, în tot sistemul economic, deci şi în economia privată (şi care să nu fie devansate de mişcarea veniturilor lucrătorilor). Câştiguri de productivitate adecvate cer flexibilitate în alocarea resurselor, pieţe care să funcţioneze fără rigidităţi excesive“.

Recomand şi urmãtoarele lecturi:



Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: