luni, 22 aprilie 2013

Despre analfabetism… digital

Aşa cum spunea Vasile Baltac pe blogul său, este riscant să numeşti pe cineva analfabet, chiar şi fiind vorba de competenţele digitale. Cu toate acestea, există astfel de personae, pornind de la explicaţia dată de profesorul universitar, “alfabetul a fost un pas uriaş spre transmiterea informaţiei şi cunoştinţelor către cei din jur şi mai ales spre stocarea acestora. Un pas spre difuzarea largă a luminii cunoaşterii. Odată cu alfabetul a apărut alfabetizarea, adică stăpânirea codurilor reprezentate de alfabetele diverse. Dar, a apărut şi o nouă prăpastie între oameni, aceea dintre cei care stăpâneau alfabetul şi aceia care trăiau în întunericul nestăpânirii lui”.

Dacă în 2012, 18% din populaţia globului este încă analfabetă, iar în România 2,7% dintre locuitori nu “au carte”, atunci când vor face aceştia parte dintre cunoscătorii “alfabetului digital”?

Prăpastia digitală, Digital Divide, cum o numeşte Baltac, este cauzată de lipsa accesului la Internet, posibilitatea de a ţi-l permite, existenţa unui conţinut social util şi existenţa unui nivel minim de alfabetizare digitală.

Puteţi citi mai multe despre problemele şi frustrările care apar din cauza lipsei cunoştinţelor tehnologice elmentare, atât la capitolul productivitate, cât în viaţa personală:






Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: