marți, 2 aprilie 2013

Günter Verheugen despre viitorul instituţional al UE

Răspunzând unui interviu acordat recent pentru EurActiv, fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene spunea legat de viitorul Uniunii Europene că în ciuda problemelor cauzate de proasta gestionare a crizei, suportul scăzut din partea cetăţenilor, totuşi procesul integrării europene trebuie să continue.

Având ca prioritate pregătirea unei agende pentru reformă, o reformă instituţională şi funcţională, sprijinul din partea populaţiei va creşte, consideră Günter Verheugen.

Fără a susţine neapărat crearea Statelor Unite ale Europei, acesta este de părere că reformele care sunt necesare în acest stadiu sunt legate de definirea suveranităţii şi stabilirea rolului instituţiilor la nivel naţional, regional şi local, îmbunătăţirea modului în care este alocat bugetul european, toate având nevoie de mult mai multă flexibilitate.

Legat de distribuirea puterilor la nivel instituţional european, fostul vicepreşedinte CE consideră că este necesar un executiv ales în urma europarlamentarelor, cu o ierarhie schimbată în favoarea Parlamentului.

Ideile au fost dezbătute şi în cadrul întâlnirii pe care am avut plăcerea să o coordonez la Bruxelles pe tema “Future of Europe: How will the debate be communicated?”, la care Günter Verheugen  a fost una dintre numele de marcă prezente.

Günter Verheugen este unul dintre personajele europene “vânate”, a căror declaraţii sunt atent urmărite în această perioadă:





Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: