luni, 15 aprilie 2013

Viitorul UE şi rolul Comitetului Economic şi Social European

Henri Malosse este preşedintele desemnat al Comitetului Economic şi Social European (CESE), acesta începându-şi mandatul pe 17 aprilie. Instituţia pe care o va conduce, are la nivel europen un rol extrem de important, reunind reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile din Uniune, cu scopul de a elabora avizele consultative obligatorii tuturor iniţiativele legislative europene.

În deschiderea discursului său, liderul francez sublinia că, în pofida măsurilor luate pentru depăşirea crizei, europenii “nu se mai recunosc în acest vast proiect numit Europa, un proiect care - în opinia mea - reprezintă cea mai bună garanţie pentru a înfrunta criza”.

Pentru recâştigarea suportului din partea cetăţenilor, pierdut din cauza dialogului european deficitar, Preşedintele CESE propune găsirea răspunsului la întrebări precum “Ce trebuie să facem cu şomajul în rândul tinerilor? Cât de durabile le sunt locurile de muncă în Europa? Cum va arăta mâine accesul la asistenţă medicală? Cine ne va plăti pensiile? Copiii noştri vor mai găsi de muncă?”.

Deşi o instituţie care trebuie să-i apropie pe cetăţeni de factorii de decizie de la Bruxelles, vocea acesteia este prea “timidă”. Henri Malosse îşi propune să o transforme în ceea ce trebuie să reprezinte cu adevărat - “într-o pârghie a schimbării la Bruxelles, o pârghie în mâinile cetăţenilor”.

Materiale anterioare despre condiţia şi vocea cetăţeanului într-o Europă marcată de criză:







Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: