marți, 25 iunie 2013

Cercetare românească. Clasamente globale.


Cercetarea şi inovarea sunt priorităţile Uniunii Europene pentru dezvoltare şi creştere economică, concomitent cu creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă. În acest context, mi se pare relevant de subliniat care sunt centrele de cercetare cel mai apreciate la nivel european.

Dacă Franţa ocupa patru locuri în top 10, Italia două, clasamentul fiind completat de centrele din Germania, Spania, Elveţia (pe primul loc) şi Suedia, România însă este codașă în toate rapoartele Eurostat, conform materialului recent publicat de Capital.

Acelaşi articol menţionează că primele cinci institute de cercetare din România sunt: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) (locul 677 în lume), Institutul Naţional de Fizica Materialelor din Bucureşti (locul 794 în lume), Academia Română (locul 978 în lume), Institutul de Matematică din cadrul Academiei Române (locul 1732 în lume) şi Institutul de Prognoza Economică Academia Română (locul 1915 în lume).

La nivel global, sintezele arată că UE a rămas în urmă la capitol investițiile în domeniul cercetării şi dezvoltării în ultimii cinci ani, în timp ce SUA sau Coreea de Sud sunt în creștere.

Publicam recent un alt mesaj legat de situaţia cercetării în România:



Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: