marți, 9 iulie 2013

Cum se aleg comisarii europeni în 2014?

Din punct de vedere juridic, conform Tratatului de la Lisabona, începând cu 1 noiembrie 2014, Comisia este compusă dintr-un număr de membri, incluzând Preşedintele şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, corespunzător cu două treimi din numărul statelor membre.

Membrii Comisiei sunt aleşi dintre resortisanţii statelor membre în conformitate cu un sistem de rotaţie strict egal între statele membre care să reflecte diversitatea demografică şi geografică a tuturor statelor membre. Acest sistem se stabileşte de către Consiliul European, care hotărăşte în unanimitate în conformitate cu articolul 211a din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Deşi Tratatul de la Lisabona a fost adoptat acum câţiva ani, s-a stabilit ca până la alegerile din 2014, fiecare stat membru UE să aibă un reprezentat în Comisie, care să deţină un portofoliu separat. Astfel, până la aderarea Croaţiei Executivul european era format din 27 de persoane, iar începând cu 1 iulie 2013 numărul fotoliilor a fost completat de cel al Neven Mimica, noul Comisar pentru Protecţia Consumatorilor.

Conform calendarului stabilit recent de liderii europeni, în primăvara 2014 vor fi organizate alegerile europarlamentare. Pentru a restabili încrederea cetăţeanului şi a oferi cât mai multă legitimitate, partidele europene vor propune un candidat la funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene, fiecare candidat prezidenţial va conduce campania pan-europeană a partidului din care face parte.

Se fac tot felul de speculaţii atât privind numele candidaţilor pentru şefia Comisiei Europeane, cât şi în privinţa procedurilor de desemnare a comisarilor. Deşi în Tratat nu este precizat expres ca fiind obligatoriu, diferite propuneri încearcă să lege selecţia comisarilor europeni de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: