marți, 2 iulie 2013

Dan LUCA – corespondenţă telefonică pentru Money Channel TV – aderarea Croaţiei la UE


Din seria corespondenţelor de la Bruxelles pentru Money Channel TV, cu ocazia aderării Croaţiei la UE, pe 1 iulie 2013, am avut noi intervenţii în direct, prin telefon, în cadrul grupajelor de ştiri de la ora 16, respectiv 20.

Am prezentat faptul că impactul aderarii Croaţiei e mai mult sentimental pentru UE, este un eveniment simbolic, practic este vorba de al doilea stat din fosta Iugoslavie care aderă la Uniunea Europeană, după Slovenia în 2004. Croaţia este de asemenea un punct central în stabilitatea Balcanilor de Vest. Uniunea Europeană încearcă acum să transmită un mesaj general, acela cã procesul de extindere a UE este ceva real, palpabil.

Croaţia e o ţară mică daca ne referim la intregul UE, cu populatia de sub 1% din populaţia europeanã. Din punct de vedere al reprezentării în instituţiile europene, Croaţia are acum 12 deputaţi europeni, comparativ cu România care are 33. Un nou fotoliu de comisar a fost alocat Croaţiei, acesta fiind ocupat de Neven Mimica, care se va ocupa de portofoliul Protecţiei Consumatorilor. În Consiliu, Croaţia deţine 7 voturi, la fel ca Danemarca, Irlanda, Lituania, Slovacia și Finlanda, în timp ce România are 14. Croaţii vor putea participa la concursurile EPSO pentru funcţionari, iar în următorii 4-5 ani, Croaţia va umple probabil cota de ţară cu funcţionari europeni veniţi din aceastã ţarã.

Croata devine cea de a 24-a limbă oficială a Uniunii Europene, egală ca statut juridic și politic cu toate celelalte limbi oficiale ale UE.

Este bine că a devenit membră UE şi Croaţia, poate nu întâmplător sãptãmâna trecutã s-a anunţat că Serbia va începe oficial negocierile pentru aderare la UE.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: