miercuri, 24 iulie 2013

Fibra europeană franceză

Acum câteva zile am fost invitat la Bruxelles la o dezbatere a francezilor din mediul european. Tema abordată ˝Une politique industrielle pour la zone euro: quelle influence française?˝, a fost de fapt un bun prilej în a evalua influenţa franceză la nivel decizional în Uniunea Europeană, dar şi de a identifica de ce fel de politicieni are nevoie Franţa pentru a juca mai pragmatic cartea europeană, dar şi cea a politicii externe în general.

˝Trebuie să ne trezim la realitate, Franţa a pierdut din influenţă şi va continua să o facă atâta timp cât eurodeputaţii noştri nu sunt capabili – decât cu mici excepţii – să comunice în limba engleză. Nu poţi să faci negocieri subtile şi alianţe strategice, dacă ai nevoie de interpret sau translator˝, zicea un reprezentat al sectorului de afaceri francez reprezentat la instituţiile europene.

˝Încă de acum trebuie să gândim profilul viitorului comisar european francez, dar şi ce politicieni francezi pot să conducă comisiile strategice din cadrul Parlamentului European. Trebuie să sensibilizăm factorii de putere de la nivel naţional pentru a nu ne trezi că trocurile politice locale împing spre Bruxelles politicieni care nu pot să fie operaţionali în mediul intercultural al afacerilor europene˝, explica un reprezentant al unui think tank francez din Bruxelles.

˝Franţa trebuie să se deschidă, nu să rămână în cocunul lingvistic atât de drag. E fantastic cum eurodeputaţi nemţi sau olandezi animează dezbateri în limba engleză, fără nici o problemă. Franţa se remarcă în majoritatea dosarelor prin blocarea dezbaterii şi aceasta este o marcă problematică pe care ţara noastră şi-a format-o˝, puncta un reprezentant al regiunilor franceze de la Bruxelles.

Câteva mesaje în strânsă legătură cu acest subiect am prezentat în ultimele luni pe blog, în mesajele următoare :









Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: