miercuri, 3 iulie 2013

Serbia deschide oficial negocierile cu UE


Cu câteva zile înaintea aderării Croaţiei la UE, Comisia Europeană a recomandat iniţierea negocierilor cu Serbia în vederea aderării la Uniunea Europeană, realizabilă datorită recentului acord de normalizare a relaţiilor cu fosta provincie sârbă Kosovo. Spuneam, Uniunea Europeană încearcă acum să transmită un mesaj general, acela că procesul de extindere a UE este ceva real, palpabil.

Serbia merită un loc în rândul statelor UE. Am vizitat Belgradul în 2010, îl asociam cu Bucureşti-ul anului 2000. Investiţiile străine sunt puţine, salariul mediu în jur de 250 euro pe lună. Serbia este o ţară care timp de 20 de ani a fost lovită de grele încercări şi care merită acum să fie ajutată. Tinerii şi bătrânii privesc cu speranţă spre UE, fără a cunoaşte clar de ce. Au însă nevoie de linişte şi pace, de timp să îşi reclădească o ţară minunată.

Am sugerat încă de acum 3 ani, România poate să fie un partener real pentru această ţară. Nu doar instituţiile româneşti, dar şi sectorul privat sau chiar cel neguvernamental poate să îşi aducă contribuţia la acest demers. Mai mult ca oricând, cred cu convingere că România trebuie să aibă un proiect pentru Serbia!

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: