sâmbătă, 3 august 2013

China – UE (“amical” comentat de ambasadorul chinez în Polonia)


Pe fondul tensiunilor apărute pe piaţa europeană în privinţa anumitor producători chinezi, Xi Jian, ambasador al Republicii Populare China la Varşovia, preciza recent că ţara sa “are o atitudine pozitivă în relaţiile UE, dar este, de asemenea, puternic determinată pentru a proteja interesele naţiunii şi a întreprinderilor sale”.

Anul trecut, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European a subliniat în timpul vizitei sale în China că Uniunea Europeană şi Republica Chineză sunt parteneri strategici, nu rivali. Ambasadorul chinez amintea că în relaţia UE-China s-au stabilit trei mecanisme: dialog strategic la nivel înalt, dialog economic la nivel înalt şi dialog interpersonal la nivel înalt. În zona politică, reprezentanţii chinezi şi europeni se întâlnesc anual pentru a discuta despre cele mai importante probleme.

“UE este cel mai mare partener comercial al Chinei, iar China este al doilea cel mai mare partener comercial pentru UE. Educaţia şi schimbul de cultură sunt de asemenea în creştere de la an de an”, spunea Xi Jian.

“Cooperarea noastră nu este un joc cu sumă zero, dar se bazează fără îndoială pe beneficii bilaterale şi este profitabilă pentru ambele părţi. De asemenea, contribuie la stabilitatea lumii, de aceea este extrem de important să se dezvolte în continuare”, concluziona chinezul.

Întrebat de jurnalişti pe cine sună preşedintele chinez pentru a discuta despre problemele UE? Pe Van Rompuy? Catherine Ashton? Barroso?, Xi Jian preciza că “organizarea UE este foarte complexă. Cu toate acestea, pentru noi nu este important pe cine sunăm, ci să obţinem rezultatul aşteptat. Cooperarea UE-China este setată la toate nivelurile, astfel încât comunicarea noastră merge foarte bine. Nu contează pe cine sunăm atâta timp cât este bine pentru contactele noastre bilaterale”.

“Cum vedeţi cooperarea cu Uniunea Europeană? Care sunt ţările care sunt cei mai mari beneficiari de cooperare economică şi politică? Care sunt sectoarele cele mai importante pentru China în UE?” a mai fost întrebat ambasadorul chinez în Polonia. Şi acesta a răspuns: “Voi descrie în trei fraze: cooperarea noastră se dezvoltă foarte rapid, descrie potenţialul imens şi are un viitor foarte luminos. Este extrem de greu de spus care este partenerul cel mai important pentru China - ţări diferite au diferite tipuri de cooperare cu noi. În ceea ce priveşte economia, evident, ţară mai mare - influenţă mai mare. Cred că aici intră ţări precum Germania. Cu toate acestea, China este interesată în cooperarea bazată pe beneficii reciproce, pe care dorim să le dezvoltăm cu toate statele membre ale UE”.

“Dar vorbiţi despre UE ca o singură entitate, sau se ia în considerare fiecare dintre ţările membre separat?” a fost următoarea întrebare. Iată şi răspunsul: “Pentru China, UE este un întreg. Dezvoltarea relaţiilor cu fiecare dintre statele membre contribuie la intensificarea relaţiilor cu întreaga UE. Şi vice-versa”.

Asta ar trebui să înveţe şi europenii – să vadă Uniunea Europenă ca un întreg!

China are acorduri comerciale cu Elveţia şi Islanda, însă un singur stat membru al UE nu poate negocia acordul de liber schimb cu China, implicând multe aspecte, cum ar fi comerţul, investiţiile, drepturile de proprietate intelectuală, protecţia muncii, de mediu, etc, spunea ambasadorul chinez privind subiectul economiei.

Popularitatea resurselor regenerabile de energie este în creştere în UE. Xi Jian îşi propune să consolideze dialogul pe probleme de energie cu Polonia. “În 2005, a fost lansat Parteneriatul european-chineză pentru schimbările climatice. Am pus de asemenea accentul pe cooperarea fructuoasă cu Polonia. Delegaţia chineză va fi prezentă la COP19”, întâlnirea anuală la care se dezbat aceste probleme globale.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: