joi, 15 august 2013

Dan LUCA – articol în Făclia – “La Berlin se dă ora exactă a UE”


Rezultatele alegerilor naţionale programate luna viitoare în Germania sunt semnificative pentru viitorul Uniunii Europene. Despre acest subiect vorbeam în recentul articol pe care l-am pregătit pentru clujeni. Puteţi citi în continuare materialul integral publicat de ziarul Făclia:

..................

Deşi instituţiile europene îşi au sediul la Bruxelles, tot mai multe decizii importante pentru viitorul comunităţii se lansează de la Berlin. Toate acestea, în contexul crizei economice, în care Merkel are un cuvînt greu de spus, transformînd-o astfel pe doamna cancelar, de departe, în cel mai important lider de la masa discuţiilor.

Germania insistă mult pe importanţa creşterii economice, cu accent pe consolidarea bugetară – «pentru a nu ne construi prosperitatea pe spatele generaţiilor viitoare», sublinia Merkel, într-o recentă întîlnire pe care a avut-o cu preşedintele american.

În contextul intenselor dezbateri ce se poartă la toate nivelele pe tema viitorului instituţiilor europene, s-a concluzionat că Germania are nevoie de UE. Apropo de Berlin, trebuie făcute cîteva remarci, poate interesante pentru cei interesaţi de fenomenul afacerilor europene. Poziţionarea favorabilă a ţării este susţinută de politici bine gîndite. Nu întîmplător, economia germană este cea mai puternică în Europa şi asta se simte şi în abordarea pe care o au federaţiile industriale sectoriale asupra dinamicii legislative comunitare. E o adevărată plăcere să interacţionezi cu responsabilii federaţiilor naţionale pe teme europene, chiar dacă activitatea lor este în cadrul asociaţiilor naţionale. La Federaţia Producătorilor de Bere din Germania, de exemplu, se elaborează încă de pe acum strategii de comunicare pentru a convinge aleşii din Legislativul German din 22 septembrie 2013 (data alegerilor naţionale) despre importanţa sectorului pe care îl reprezintă.

În urma vizitelor periodice pe care le fac în Germania, am descoperit o viaţă interesantă şi dinamică în Berlin. Viaţa culturală este foarte intensă, iar ofertele sînt incredibile. Cum altfel poţi să numeşti un abonament pe un an pentru studenţi, care permite accesul la majoritatea evenimentelor culturale ale Berlinului pentru doar 15 euro. Autorităţile depun un efort fantastic pentru a motiva instalarea tinerilor în Berlin, dar încă e mult de făcut în special la nivelul ofertei de locuri de muncă. Ca o anecdotă, cică imediat după unificarea Germaniei, cînd autorităţile au decis ca Berlinul să fie capitala Germaniei, s-a elaborat o strategie ca în 2010 populaţia Berlinului să fie comparabilă cu cea a Parisului sau a Londrei. Se dorea o capitală de 10 milioane de locuitori. Rezultatul actual – ceva sub 4 milioane.

Germania nu este afectată de criza europeană, ceea ce face ca pentru moment aceasta să nu aibă probleme în privinţa suportului cetăţenilor pentru proiectul european, dar se pot întîmpla surprize în viitorul foarte apropiat. Germania mai are o lună pînă la alegerile legislative, iar grupările eurosceptice sînt din ce în ce mai prezente, îşi expun ideologia, diferită de cea promovată de actualul cancelar. Germanii cred că ei plătesc deja prea mult şi nu vor să ajungă să plătească mai mult pentru transformarea Europei, considerînd că Europa a optat pentru cea mai proastă strategie. Astfel, campaniile puternic pro-europene nu vor avea de cîştigat. Ştim deja că o posibilă schimbare de “culoare” a Parlamentului german va nuanţa semnificativ şi viitorul Uniunii Europene.

Chestiunile europene legate de situaţia zonei euro, uniunea bancară sau dezvoltarea unui program de ajutor pentru Grecia sînt teme care vor ajunge în dezbaterile de la Bruxelles în funcţie de rezultatul alegerilor. Analiştii susţin „reconfirmarea“ Angelei Merkel în funcţia de cancelar. De aici o nouă dilemă – cea a relaţiei “cuplului” Franţa-Germania în continuare, în abordarea problematicilor europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: