sâmbătă, 31 august 2013

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar – “Spre o diplomaţie industrială româneascã?”


În cel mai recent material pe care l-am pregătit pentru cititorii Ziarului Financiar, am încercat să explic importanţa “diplomaţiei industriale” româneşti la Bruxelles, pentru consolidarea poziţiei naţionale în UE şi ancorarea corespunzătoare a României în această structură, prin politica externă.

Vă recomand articolul redat integral în continuare:

.................

Eficientizarea relaţiei cu Bruxelles-ul nu ţine doar de politica externă şi eficienţa diplomaţiei, ci şi de prestaţia politicii noastre interne. Nu poţi face o politică externă solidă dacă nu ai o ţară consolidată economic şi articulatã din punct de vedere managerial. Nu trebuie să înţelegem prin politica externă cu Bruxelles-ul doar diplomaţie. O detaliere a acestui subiect este oportună.

În primul rând, e greu să faci o super politică externă care să influenţeze dosare industriale la Bruxelles, dacă nu prea mai ai industrie... E importantă în acest sens realizarea unei coaliţii între capitalul românesc şi autorităţi, pentru optima reprezentare a intereselor noastre. E vorba de o diplomaţie "industrială", dincolo de sintagma de diplomaţie economică, ce se referă cu prioritate la stimularea comerţului şi investiţiilor între ţări.

În al doilea rând, ca să ai o relaţie de politică externă bună cu Bruxelles-ul trebuie să îi fii de folos ca actor; îi poţi fi de folos dacă eşti tu un jucător important prin piaţa ta locală, sau dacă ai influenţă în relaţia cu alţi actori, de preferinţă unii la care "Bruxelles-ul" - sau principalii săi jucători (Germania, Franţa, Marea Britanie) - nu au încă, sau ar avea nevoie de un supliment. O reactivare a contactelor noastre - şi a simpatiei de care ne bucurăm - în pieţele emergente, nu poate decât să ne ajute în relaţia cu Bruxelles-ul. Activi suntem (a se vedea ultima reunune a diplomaţiei române derulate în perioada 27-29 august 2013 la Bucureşti), e în interesul nostru să fim cât mai ambiţioşi, ca să ne crească puterea de negociere.

În al treilea rând, trebuie să îţi stabileşti clar o listă de aliaţi "permanenţi", fie ei Franţa, Germania, Marea Britanie sau alţii; lista e de făcut în baza coincidenţei de interese. Sigur că depinzând de dosar putem face drum separat, dar avem nevoie de o minimă predictibilitate în ochii partenerilor. De exemplu, ca să putem conta pe Franţa şi Germania în majoritatea cazurilor, trebuie să ştie şi Parisul şi Berlinul că pot conta pe noi în majoritatea cazurilor; excepţia ar confirma doar regula. Pentru aceşti parteneri putem fi reper în regiunea noastră, astfel putem influenţa, pe zi ce trece tot mai eficient, poziţia UE raportat la ţări precum Moldova, Ucraina şi cele din Balcanii de Vest. 

Nu în ultimul rând, avem nevoie de o optimă diplomaţie europarlmentară. Europarlamentarii pot fi relee cheie într-o relaţie de calitate cu Uniunea Europeană, dincolo de activitatea lor pur legislativă. Sunt oameni care fac parte din delegaţii internaţionale, diplomaţi de facto pentru România. De aceea, miza alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European este cu atât mai mare. Avem nevoie de cât mai mulţi oameni cu expertiză nu doar internă, ci şi externă. Lumea se schimbă accelerat şi trebuie să ţinem pasul cu ea dacă vrem să avem succes.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: