vineri, 25 octombrie 2013

Dan LUCA – interviu în ziarul Prahova – despre alegerile europene


Prezent recent la Ploieşti, am avut plăcerea să particip la întâlniri cu oficialităţi judeţene şi cu primari din mai multe localităţi prahovene, dar am trecut şi pe la ziarul Prahova, ocazie cu care am răspuns întrebărilor unui interviu în legătură cu modul în care ar trebui să se structureze echipa de viitori europarlamentari. Redau în continuare materialul realizat cu această ocazie de Violeta Stoica:

.........

- Cât de importantă este atitudinea pe care trebuie să o aibă parlamentarii europeni în Parlamentul European odată ajunşi acolo, prin votul populaţiei?

 - Suntem o ţară mare, care va avea 32 de eurodeputaţi, anul viitor, deci o oportunitate fantastică pentru români să decidă ce fel de eurodeputaţi vor să-i reprezinte. Ne permitem să trimitem în Parlamentul European oameni care nu ştiu ce înseamnă această instituţie doar pentru că sunt activişti buni sau sunt copiii cuiva? Nu ştiu dacă ne permitem la nivel de ţară acest lucru. Eu cred că în fiecare zi pierdem milioane fiindcă nu numai eurodeputaţii noştri nu fac performanţă, pentru că sunt şi oameni de calitate, ci şi alte organisme. De aceea, trebuie să avem cei 32 de ambasadori ai României care trebuie să ştie ce se întâmplă în teritoriu, care trebuie să aibă o analiză clară a diagnosticii judeţene, regionale şi naţionale şi care trebuie să se mişte ca peştele în apă în acest mediu intercultural de la Bruxelles şi Strasbourg.

 - Prin urmare, ar trebui ca atunci când se fac aceste liste cu candidaturile pentru europarlamentare, partidele să ţină cont în primul rând de capacitatea omului respectiv de a înţelege ce se întâmplă în Parlamentul European...

 - E foarte clar. Trebuie să avem oameni care înţeleg procedurile respective. În momentul de faţă avem oameni, dar nu suficienţi. Eu cred că delegaţia românească – şi vorbesc în general – face faţă, dar că aceasta trebuie reîmprospătată.

 - Asta ar putea să se întâmple chiar anul viitor, la sfârşitul lunii mai, atunci când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European!

 - Eu sper ca alegerile din 25 mai să dea posibilitatea românilor să participe la o dezbatere reală şi nu trebuie acuzat cetăţeanul fiindcă nu este interesat de politica europeană şi de alegerile pentru Parlamentul European. Atât timp cât ai aceleaşi persoane pe care le-ai văzut şi la alegerile locale şi la alegerile parlamentare şi cu aceleaşi discursuri... Şi acum haideţi să parcăm la Parlamentul European pentru că nu le-am găsit loc pe lista pentru parlamentarele din România; cred că greşim fundamental. Cred că trebuie să avem oameni care înţeleg acest mecanism, care trebuie să se descurce în limbi străine, pentru că nu mai există negocierile cu asistenţii sau cu translatorii lângă, oameni care trebuie să înţeleagă ce este o politică sectorială. Bruxellesul nu este o şcoală. Nu ne permitem să îi trimitem la un training, la formare profesională la Bruxelles pentru ca abia după patru-cinci ani să înţeleagă mecanismele europene. Nu ne permitem să pierdem milioane de euro fonduri fiindcă vrea cineva să înveţe. Avem oameni de calitate în anumite partide care ar trebui puşi în faţă, pentru a se lupta şi pentru a explica în campania electorală ce poate face în mod real un eurodeputat pentru ei.

 - Un ultim comentariu v-aş ruga să faceţi, referitor la viitorul comisar european reprezentant al României în Comisia Europeană. Acum îl avem pe Dacian Cioloş, la Agricultură. Pe ce domeniu credeţi că ar trebui să aibă România reprezentant în Comisia Europeană?

 - În primul rând, domnul Dacian Cioloş face o treabă extraordinară la Bruxelles.

 - Nu este prea vizibil aici, în ţară...

 - Domnul Cioloş are un profil foarte tehnic, foarte vertical, pe agricultură. Dacă vedeţi şi declaraţiile preşedintelui Barosso, deci ale şefului lui în Comisia Europeană şi ale altor experţi, face o treabă foarte bună, având în vedere reforma politicii agricole. Domnul Cioloş este un personaj tehnic, deci nu este un politician, şi atunci, oricând îl vei întreba ceva mai politic, dânsul îţi va răspunde mai tehnic. Şi nu se pot face ştiri de breaking news astfel.

 - De aceea probabil nu este foarte vizibil în România.

 - Acum, dacă ne referim la anul viitor, pe lângă alegerile europene despre care am discutat, va fi, bineînţeles, o nouă structură a Comisiei Europene, care se va înşuruba undeva în toamna anului viitor. România va propune – prin Guvernul României – un candidat, care va trebui să aibă şi aprobarea preşedintelui ţării şi care, după aceea, va trebui trecut prin malaxorul audierilor de la Parlamentul European. Anticipând, cred că ar trebui să gândim strategic, să sărim şi să avem un lobby pentru a ocupa locul de comisar european pentru Energie. Şi dacă vom avea o abordare de acest gen, dacă nu vom obţine acest portofoliu, măcar şeful de cabinet al comisarului pentru Energie să fie român. Aceste lucruri ţin de capacitatea de negociere şi, astfel, România ar trebui să joace la un nivel ridicat, pentru viitoarele posturi din Comisia Europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: