vineri, 6 decembrie 2013

De la alegerile din 2004 la europarlamentarele din 2014


În toamna lui 2003, împreună cu mai mulţi români din Bruxelles, prezentam studiul "Alegerile din Parlamentul European din 2004 asupra procesului de lărgire a UE - posibile implicaţii pentru România", care a fost de altfel şi prima acţiune publică a Clubului “România-UE”.

Subliniam cu ocazia seminarului de prezentare a concluziilor studiului că implicarea cetăţenilor în dezbaterile publice este condiţionată de rezolvarea problemei accesului la informaţii, respectiv existenţa suportului informaţional şi a mecanismelor de informare, precum şi repartizarea geografica echilibrata a resurselor de informare. Cetăţeanul trebuie să poată să înţeleagă ce înseamnă din punct de vedere practic prevederile standardelor europene şi cum îi afectează acestea viaţa. Şi parcă încă nici în 2013, cetăteanul nu este suficient conştient de faptul că 75% din legislaţia naţională este stabilită la Bruxelles.

Spuneam atunci că “pentru România este deosebit de interesant de urmărim ce fel de campanii pentru Parlamentul European se vor desfăşura în 2004. Trebuie încă de acum să ne apropiem cât mai mult de principalele dezbateri europene, să fim deja implicaţi în principalele dosare de actualitate. Forţa unei ţări este dată în special de economia sa şi nu văd cum o Cameră de Comerţ şi Industrie a României nu are încă o reprezentanţă la Bruxelles”, şi să nu fiţi uimiţi, după zece ani lucrurile acestea ramân încă valabile.

Vă recomand şi alte mesaje care tratează subiectul alegerilor pentru Parlamentul European din 2014:



 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: