duminică, 29 decembrie 2013

Euroscepticii – “Calul Troian” în Parlamentul European?


Creșterea popularității extremei drepte în Europa, în ţări precum Grecia, țara cel mai puternic afectată de criză, dar şi Franța, Olanda, Austria, Polonia și statele nordice, lansează dezbateri serioase pe tema riscului ca acestea să distrugă proiectul european. Auzim tot mai mult de procentul de „25%” eurosceptici care ar putea ajunge în viitoarea structură a Parlamentului European.

Potrivit unui studiu realizat recent de Gallup Europe numai 30% dintre cei cetăţenii europeni și-au exprimat o părere pozitivă despre UE, comparativ cu nivelul de 70% în urmă cu 20 de ani. Ȋngrijorator este mai ales faptul că „în încercarea disperată de a câștiga electorat, chiar și partide tradiționale din unele țări se lasă influențate de retorica populistă, împrumutând din ideile formațiunilor anti-europene, așa cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie, unde conservatorii premierului David Cameron încearcă să limiteze numărul imigranților din UE, pe fondul discuțiilor privind liberalizarea pieței muncii pentru lucrătorii români și bulgari de la 1 ianuarie 2014”, scria Agerpres.

Ţinând cont de contextul actual, extrema dreaptă nu ar avea probleme în a obține numărul necesar de eurodeputați pentru a forma un grup în Parlamentul European, însă planează incertitudini cu privire la capacitatea noii alianțe paneuropene de a aduna partide cu reprezentanți în legislativul comunitar din cel puțin șapte țări membre, completa materialul mai sus citat.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: