miercuri, 11 decembrie 2013

Românii din instituţiile europene – raportul Comisiei Europene


Procentul românilor în cadrul instituţiilor europene este de numai 3,6%, potrivit unui raport realizat la începutul acestui an de Comisia Europeană. Conform clasamentului pe naţionalităţi, cei mai mulţi funcţionari europeni sunt belgieni (aproape 5.740 de persoane), dintre care peste 4.300 au statut de oficial. Iar majoritatea funcţionarilor europeni (circa 21.500 de persoane din cei aproape 33.000 de angajaţi şi agenţi contractuali) au domiciliul la Bruxelles.

Statele membre care au peste 3.000 de reprezentanţi în instituţiile europene sunt Italia şi Franţa, în timp ce, conform aceleiaşi surse, România se clasează pe locul 8, având 1.183 de funcţionari europeni.

Prin intermediul concursurilor EPSO, procesul de recrutare durează circa un an, iar candidaţii trebuie să cunoască obligatoriu o limbă a Uniunii Europene la nivel nativ (română sau franceză, spre exemplu pentru cetăţenii din România şi Franţa) şi una dintre limbile engleză, franceză sau germană la un nivel care să le permită să redacteze şi să poarte o conversaţie.

În privinţa pregătirii academice, Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, consideră că românii nu sunt dezavantajaţi în procesul de recrutare de cei de altă naţionalitate care termină universităţi de prestigiu din străinătate. “Sunt şi români care au absolvit astfel de universităţi care lucrează în instituţii europene, cum sunt şi români care au absolvit universităţi din România. Spre exemplu, eu mă regăsesc în cea de-a doua categorie“, afirma acesta.

Am insistat mult în ultima perioadă pe importanţa românilor de la Bruxelles şi din cadrul instituţiile europene pentru racordarea ţării la UE:



 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: