joi, 9 ianuarie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Făclia – “Lordul britanic e european. Doar la Bruxelles?”


În cea mai recentă intervenţie în ziarul Făclia, am ţinut să subliniez preocuparea şi implicarea britanicilor în prezentarea stării de fapt reale din Marea Britanie, apropo de românii care ajung acolo. Caz concret – Asociaţia “Pro Europa”.

Redau mai jos, integral materialul publicat joi, 9 ianuarie:

…………..

În primăvara anului 2013, la iniţiativa lui Julian Priestley, fost secretar general al Parlamentului European timp de zece ani, lua fiinţă Asociaţia “Pro Europa”, ai cărei membri, cîteva sute de britanici din Bruxelles, militează pentru susţinerea proiectului european, concret prin crearea unei cît mai corecte opinii publice.

“Pro Europa” lucrează cu organizaţii proeuropene din Marea Britanie şi nu are o orientare politică, avînd membri din toate partidele politice, dar şi apolitici. Majoritatea membrilor provin din comunitatea oamenilor de afaceri britanici din Bruxelles, iar un număr important de membri provine din instituţiile europene. În ceea ce priveşte activitatea asociaţiei, aceasta organizează întîlniri la nivel de experţi despre stadiul actual al politicilor UE şi despre impactul asupra Marii Britanii, precum şi schimburi de opinii cu personalităţi politice britanice care vin la Bruxelles. De asemenea, sînt organizate prezentări ale unor institute de sondare a opiniei publice, pentru a oferi membrilor informaţii despre “starea reală” a opiniei publice din Marea Britanie.

Deşi a fost fondată în urma discursului lui Cameron, care propune un eventual referendum pentru stabilirea apartenenţei Marii Britanii la UE, reacţiile “Pro Europa” nu au întîrziat să apară nici cînd a fost vorba de declaraţiile populiste ale premierului britanic la adresa românilor şi bulgarilor, care ar fi putut “invada” Marea Britanie, după eliminarea restricţiior, la 1 ianuarie 2014. Apelînd la diseminarea informaţiilor inclusiv prin intermediul platformelor de socializare, folosind articole şi înregistrări video care relatează poveştile românilor integraţi şi ale britanicilor care au intrat în contact cu ei, mesajul “Pro Europa” este foarte clar – Românii nu sînt un pericol!

Membrii asociaţiei sînt conştienţi de faptul că imaginea românilor şi a bulgarilor trebuie să fie alta, pentru că ei contribuie în sens pozitiv la dezvoltarea economică a Regatului. “Atragem atenţia asupra faptului că venirea lucrătorilor din noile state membre care au aderat în 2004 a adăugat cel puţin 1% la PIB-ul Marii Britanii. Şi, cînd te afli în Marea Britanie, observi imediat cît de mult au nevoie serviciile, spitalele, magazinele noastre de angajaţii din noile state membre pentru a rezista. Te duci la un hotel sau la un spital din Londra şi înţelegi imediat contribuţia pe care o au aceşti oameni”, a declarat Julian Priestley. Şi pentru ca informaţiile să fie echidistante, merită menţionat încă un exemplu pe care cei de la “Pro Europa” îl dădeau – “sînt un milion de britanici care trăiesc sau care s-au pensionat în Spania. Pentru că s-au pensionat în Spania, ei reprezintă o presiune pentru serviciile sociale şi spitalele din această ţară”.

Recent am fost invitat la o şedinţă a Pro Europa ca să îmi exprim punctul de vedere cu privire la impactul real al ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii. A fost o reală plăcere discuţia avută cu echipa britanică. Felicit iniţiativa “Pro Europa”, care este importantă în special pentru că a pornit de la Bruxelles, oraş suprapolitizat, unde apariţiile mediatice şi declaraţiile anumitor politicieni britanici sînt analizate cu mare atenţie. Mă bucur că un grup influent de britanici din capitala Europei ia atitudine, prezentînd compatrioţilor situaţia reală.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: