miercuri, 8 ianuarie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Europarlamentarele – eveniment major pentru Romania anului 2014”

În noua corespondenţă pentru ziarul Prahova insist pe conştientizarea impactului europarlamentarelor din acest an, asupra Uniunii Europene în general, inclusiv asupra cetăţeanului român, invitat să voteze pe 25 mai.

Redau în continuare acest material, integral:

..............

Euroalegerile din 2009 din România au fost primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European la care România a participat, alături de Bulgaria, concomitent cu restul ţărilor membre ale Uniunii. Conform Tratatului de la Nisa, România a obţinut un număr de 33 de fotolii în Parlament, reprezentare rezultată în urma redistribuirii proporţionale a celor 783 de locuri între ţările membre ale Uniunii. Conform legislaţiei europene, alegerile europarlamentare s-au desfăşurat pe bază de listă de partid.

Au existat după acest eveniment intense discuţii legate de prezenţa scăzută la vot a alegătorilor. Procentul de 27% la vot, în România, în 7 iunie 2009, este totuşi vizibil sub media europeană, medie care ajunge la numai 40 de procente din totalul europenilor cu drept de vot.

La problemele de comunicare care au generat lipsa interesului cetăţeanului la alegerile anterioare, se adaugă acum ameninţarea euroscepticismului, din ce în ce mai accentuat, intensificat pe fondul crizei, cu riscul ca 25% din eurodeputaţii noului legislativ să fie împotriva UE.

Subiectul participării la „votul european” este un fel de barometru al „popularităţii UE în ţara respectivă”, cu ample proiecţii asupra unui subiect foarte complex – legitimitatea instituţiilor europene. Avem nevoie de lideri europeni puternici (atât din punct de vedere politic, dar mai ales moral) pentru a construi credibilitate şi coerenţă.

Complexitatea mecanismului european face ca omul simplu să nu reuşească să se identifice în mod real cu marile ideologii şi slogane europene. Îmi amintesc lansarea candidaturilor pentru alegerile europarlamentare din 2009, când majoritatea activiştilor au reuşit cu greu să se calibreze la o acţiune de 2-3 luni, premergătoare datei de 7 iunie 2009. Eurodeputatul este reprezentantul vocii cetăţeanului. Rolul acestuia nu trebuie să se mărginească în a activa în anumite comisii parlamentare, iar în week-end să explice cetăţenilor de pe sticla televizorului activitatea Parlamentului European. Parlamentarul european este liantul dintre Guvern şi Parlamentul României, facilitând înţelegerea mai bună a iniţiativelor de la nivel comunitar. Este persoana care comunică permanent cu sectorul de afaceri şi societatea civilă organizată pentru a simţi în mod real pulsul cetăţeanului.

Biroul de informare al Parlamentului European în România a lansat deja în toamna trecutã campania instituţională de informare pentru alegerile europene care vor avea loc în perioada 22-25 mai 2014. În România, alegerile europarlamentare vor avea loc duminică, 25 mai.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: