vineri, 10 ianuarie 2014

Dan LUCA – în direct de la Bucureşti la The Money Channel


Vineri, 10 ianuarie, de la ora 17:00, am avut placerea de a fi din nou în direct la Ovidiu Nahoi, la emisiunea « Săptămâna de business », de la The Money Channel.

Principalele subiecte ale zilei au fost « scandalul » privind vânzarea terenurilor din Transilvania către cetăţenii din Ungaria, relaţia româno-americană, imaginea României în Uniunea Europeană, inclusiv mult discutata dată de « 1 ianuarie 2014 », când s-au deschis porţile pentru muncitorii bulgari şi români în toate statele UE, dar şi despre fotbal, în contextul afacerilor europene.

Am apreciat că 2014 s-a animat foarte repede din punct de vedere politic, atât pe marginea liberalizării pieţei muncii pentru români, cât şi apropo de relaţia cu SUA. Am subliniat în acest context că România face parte dintr-un « Club », ca şi membră a Uniunii Europene, pe de o parte, iar pe de altă parte avem un parteneriat puternic şi cu SUA. Acestea se suprapun într-adevăr în anumite situaţii, însă trebuie să fim conştienţi în fiecare dintre cazuri de avantajele pe care le avem, dar şi de dezavantajele care pe implică aceste asocieri.

Nu doar în situaţia legislaţiei privind terenurile, care este evident un subiect sensibil, mai ales în Transilvania, dar repet, România trebuie să anticipeze, trebuie să fim mult mai pregătiţi pe anumite dosare. În situaţiile în care se acţiunează pripit, cetăteanul este cel care pierde. E necesară responsabilizarea clasei politice şi crearea unei structuri funcţionale de relaţionare Bucureşti-Bruxelles.

Avem capacitatea de a negocia, trebuie însă să insistăm mai mult pe “aurul albastru” al României de la Bruxelles. Cei 2.000 de români din instituţiile europene lucrează acolo deja de ani buni, cunosc Bruxelles-ul, dar marea problemă e că nu îi folosim. Haide-ţi să stabilim contacte operaţionale cu aceştia, în folosul ţării! Decât să bâjbâim cu lanternele mici, mai bine să aprindem un far!

Dan LUCA / Bucureşti

Niciun comentariu: