sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Dan LUCA – în direct de la Bucureşti la Antena 3


Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, la ora 15:00, telespectatorii Antenei 3 m-au putut urmări la emisiunea difuzată în direct, “Ediţie de Weekend”, moderată de Ioana Răduca.

Fiind invitat să comentez vizita doamnei Victoria Nuland la Bucureşti, am precizat că este bine ca înainte de a ne lansa într-o dezbatere, să ne poziţionăm în contextul global existent. România este membră a Uniunii Europene de 7 ani (eveniment pe care l-am sărbătorit prea puţin în opinia mea) şi membră a NATO de 10 ani, în acelaşi timp, dezvoltând un parteneriat strategic cu SUA. România poate să conteze, poate să ajute SUA foarte bine şi în privinţa acordului comercial transatlantic care sperãm sã se finalizeze în octombrie 2014. Consider că e bine că se discută, că există astfel de întâlniri, că există un circuit al informaţiilor, şi pe de altă parte, nu în ultimul rând, este de a apreciat că Asistentul Secretarului de Stat american nu se informează doar din presă, şi doreşte să vadă concret ce se întâmplă în România.

Acest context mi-a permis să subliniez de asemenea din nou importanţa unei comunicări mai coerente, ca ţară, inclusiv la Bruxelles, profitând mai mult de “aurul albastru” al României din capitala UE, românii din Bruxelles-ul european.

În privinţa subiectului corupţiei în România, e necesară o schimbare a abordării, nu doar în cadrul structurilor instituţionale, ci pornind de la fiecare cetăţean în parte, presă, etc. României îi lipseşte însă transparenţa. Dădeam exemplul Belgiei, unde se stabileşte o sumă maximă, aproximativ 20 euro, pe care părinţii trebuie să îi asigure într-un an de zile anumitor activităţi şcolare, dar se ştie exact destinaţia  acestora – intrare de muzee, excursii, şi aşa mai departe.

Dan LUCA / Bucureşti

Niciun comentariu: