miercuri, 26 februarie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Diaspora – ingredient de baza in dezvoltarea Romaniei”


Ziarul Prahova publica miercuri, 26 februarie, o nouă corespondenţă pe care am trimis-o de la Bruxelles, pe care am dedicat-o unui subiect care mă preocupă în mod deosebit – Diaspora.

...........

De câţiva ani se vorbeşte şi se scrie mult în presă despre diaspora românească. Însă abordarea nu este completă de fiecare dată. Pe de o parte, ne pare rău că pierdem oameni de valoare, forţă de muncă activă, pe de altă parte, nu facem nimic ca să le oferim oportunitatea românilor plecaţi de a reveni în ţară şi ne plângem când scad sumele trimise de românii din străinătate “acasă”. La fel este şi cazul diasporei: pe de o parte e dragoste de România şi dor, pe de altă parte apare de multe ori indignarea faţă de ceea ce se întâmplă la Bucureşti. Aş putea spune că suntem la începutul aventurii dintre diaspora şi România, depinde doar de noi cum ştim să o gestionăm, în interes reciproc.

Mulţi se întreabă poate cu ce pot fi românii din diaspora de folos României. Răspunsul e simplu: în primul rând, prin ajutorul acordat familiilor lor, căci dacă familiile lor trăiesc mai bine şi cheltuiesc banii în România, şi ţara şi economia înfloresc. În al doilea rând, prin contactele lor şi prin informaţia de care dispun: cine face o hartă a românilor aflaţi în companii de top în lumea întreagă, în organizaţii internaţionale sau la Uniunea Europeană /Bruxelles, vede că sunt mulţi. Aceste informaţii, atât timp cât ambele părţi au de profitat de pe urma împărtăşirii lor, pot fi începutul unei prietenii de lungă durată, pragmatice, care ţine cont şi de interesele personale şi de cele româneşti. În al treilea rând, prin experienţa pe care o aduc cei care revin periodic în ţară: orice nouă experienţă ne poate ajuta să ne ridicăm mai repede şi mai bine; autosuficienţa nu e aliatul nostru. În al patrulea rând, elitele româneşti din diaspora ne pot ajuta ridicând standardul naţional în media străină şi în cercurile de elită din ţările de adopţie. Nu în ultimul rând, merită discutat de un proiect de influenţă politică în ţările în care e activă diaspora: acolo unde avem comunităţi mari, precum Spania şi Italia, dar şi în alte locuri unde românii încep să se ridice pe listele partidelor locale, cum ar fi primul român din Bundestag, în CDU, şi primul consilier român din Bruxelles.

Românii din diasporă doresc să fie implicaţi în proiecte de modernizare a ţării, dar nu doar ca muncitori necalificaţi, ci şi ca manageri de proiect. Experienţa lor managerială în atâtea şantiere din Italia şi Spania poate să fie benefică pentru România. Dar cred că autorităţile româneşti au decis deja, facem autostrăzile patriei cu chinezi şi pakistanezi, iar compatrioţilor plecaţi nu le propunem niciun plan concret de implicare.

Cercetarea – un alt domeniu în care diaspora îşi are rolul ei, dar trebuie ajutată de sistem pentru a-l îndeplini. Existenţa membrilor diasporei ştiinţifice este un atu extraordinar. “Ei sunt sursă de experienţă şi cunoaştere, puncte de contact în Europa şi în lume, parteneri în consorţiile mondiale de cercetare”, spunea Jose Manuel Silva Rodriguez, pe când era director general al Direcţiei de Cercetare a Comisiei Europene.

În concluzie, sarcina reprezentanţilor diasporei româneşti nu este deloc uşoară– ei sunt adevăraţii mesageri ai României. Prin ceea ce fac pot schimba felul în care România este văzută în afară, dar vocea lor trebuie auzită şi pentru asta, potenţialul lor trebuie în primul rând recunoscut. Românii din afara ţării au nevoie de românii din ţară, aşa cum şi România nu este completă dacă nu consideră românii din diaspora parte a dezvoltării sale.

Statul român trebuie să găsească soluţii pentru a implica românii din diaspora în dezvoltarea României. În România este nevoie de o dezbatere politică reală despre potenţialul diasporei româneşti şi ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul oamenilor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: