marți, 25 februarie 2014

Euroscepticii de pe “Axa Răului”

El Mundo publicã recent un material despre ˝Axa Răului˝, aşa cum este numită ameninţarea asupra construcţiei europene din partea euroscepticilor care ar putea intra în componenta viitorului Parlament European.

˝Normele electorale obligă la însumarea a cel puţin 25 de mandate din cel puţin şapte state membre pentru a putea forma un grup parlamentar propriu. Wilders şi lidera FN, Marine Le Pen, au anunţat că vor merge împreună la alegerile europene, dar nu este clar ce alte partide de tendinţă electorală venite din alte ţări le vor însoţi. Partidul Libertăţii (FPO) austriac, radicalii flamanzi Vlaams Belang, Partidul Popular suedez, Zorii Aurii greci sau Liga Nordului italiană ar putea transforma în realitate această ameninţare˝. Potrivit purtătorului de cuvânt al uneia din aceste forţe politice, “este ciudat că în condiţiile crizei din Spania nu a apărut şi acolo un astfel de partid”, precizează publicaţia.

Asta nu e tot, pe lângă ameninţările externe, “este evident că în UE discursul politic s-a schimbat. Atât în bine (de exemplu, cei care reclamă o mai mare integrare economică), cât şi în rău: dezbaterea privind restricţionarea liberei circulaţii a persoanelor, care a câştigat în intensitate şi care face deja parte din agenda politică. Referendumul din Elveţia, care va obliga guvernul federal să restricţioneze imigraţia cetăţenilor din restul Europei˝, este un alt motiv de îngrijorare.

Despre pericolul cauzat de manifestările grupărilor de extremă dreaptă am mai vorbit însă, şi se pare că fenomenal continua să capete amploare.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: