joi, 20 februarie 2014

UE şi Polonia văzute de la Varşovia - varianta 2014


De câţiva ani vizitez periodic capitala Poloniei, iar revenirea recentă la Varşovia pentru 3 zile a fost o experienţă interesantă. Am avut ocazia să interacţionez din nou cu actori activi pe diferite paliere ale afacerilor europene care impresionează mereu plăcut prin implicarea de care dau dovadă.

Conflictele din Ucraina se simt puternic, iar diplomaţia poloneză îşi asumã responsabilitãţi, mai ales in contextul relatiei cu ţările Weimar - vizitele la Kiev ale ministrului Sikorski sunt deplasări fireşti.

La Varşovia devin tot mai active federaţiile industriale naţionale, dar şi camerele de comerţ şi industrie bilaterale. De exemplu, Camera de Comerţ Canadiano-Polonezã pregăteşte deja comunicarea prilejuita de mult aşteptata semnare a CETA (Canada-EU free trade agreement), la sfârşit de februarie 2014.

Exploatarea gazelor de şist este de altfel un subiect interesant, aflat în dezbateri intense la nivelul companiilor afectate.

Am avut plăcerea de a lansara cea mai recentă carte, “European Union: Views from Brussels” şi la Varşovia, iar felul în carea aceasta a fost primită m-a încântat.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: