miercuri, 5 martie 2014

Vrea românul să fie antreprenor?


Faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria, în România foarte puţini tineri demarează o afacere pe cont propriu. Fiind invocate ca şi cauze în principal lipsa banilor şi birocraţia, doar 1 din 100 români sub 40 de ani vor să aibă propria afacere, lucru confirmat şi de ghidului pentru tinerii întreprinzători care vor să obţină finanţare de la stat în 2014.

Un material Cariere scria recent că în 2014 se estimează că „prin Direcţia Generală pentru IMM şi Cooperaţie că vor fi ajutaţi 2.315 antreprenori, cu 13% mai puţini decât în 2013, conform calculelor noastre”.

Totuşi parcă un paradox. Nu trebuie să fi un expert pentru a înţelege că ajutând antreprenorii ajuţi economia. Personal, împreună cu tinerii de la TSD Diaspora, încă din 2012, sugeram o variantă de a-i sprijini pe tinerii cu experienţă europeană, să se întoarcă acasă, printr-un program guvernamental.

Asta la nivel naţional, pentru că la nivel european, acelaşi material din Cariere sugera: „Mai sunt, bineînţeles, şi fondurile europene care par o nebuloasă pentru nişte companii aflate la început, fără resurse de timp şi bani pentru a explora aceste opţiuni. Sunt multe companii cu istoric de zeci de ani pe piaţa românească ce s-au lăsat păgubaşe în descurcarea iţelor fondurilor europene, cu atât mai mult companiile-boboc. Pe de altă parte, Uniunea Europeană declară în numeroase documente strategice – Planul de Acţiune pentru antreprenoriat, Small Business Act for Europe, documente de sprijinire a crowdfunding-ului etc, cât de importante sunt IMM-urile pentru economia comunitară şi încearcă să replice în Europa iniţiative de succes din Statele Unite. Din păcate, intenţiile bune nu sunt dublate de multe ori de efecte vizibile, pur şi simplu pentru că în Uniunea Europeană nu există pragmatismul şi spiritul de iniţiativă necesare, iar de la idee la proiecte UE viabile de sprijinire a antreprenorilor e cale lungă”, şi aici poate sprijinul poate veni prin programe de consiliere.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: