miercuri, 30 aprilie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Ce urmează după europarlamentare?”

În recenta corespondenţă publicată de ziarul Prahova am evidenţiat care sunt principalele puncte de pe agenda europeană în 2014.

Puteţi citi mai jos materialul apărut miercuri, 30 aprilie:

................

Agenda europeană din ultima perioadă a fost puternic marcată de criza din Ucraina. Desigur, ne gândim ce va urma după 25 mai 2014? Pe lângă un nou Parlament European, spre toamnă vom avea şi o nouă Comisie, şi se va trasa astfel direcţia de urmat pentru următorii 10-15 ani.

Este nevoie de o Comisie puternică, pentru că UE a rămas ca o organizaţie regională, din păcate, din cauza liderilor săi. Rolul Comisiei Europene trebuie să se orienteze şi spre dirijarea politicilor cu acoperire globală, nu doar pe iniţiere şi monitorizarea acestora. Uniunea Europeană are nevoie de o reformă administrativă, de un act pentru reglementarea procedurilor administrative de distribuire a competenţelor, şi anume de explicarea exactă a răspunsurilor la întrebări precum cine ce face?

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a solicitat ca ideea unei “adevărate uniuni politice” să figureze pe agenda alegerilor europene din această primăvară. “Avem nevoie să creăm Statele Unite ale Europei, cu Comisia în calitate de guvern, alături de două camere — Parlamentul European şi un «Senat» al statelor membre”, preciza doamna Reding.

Summitul European dedicat situaţiei din Ucraina şi Crimeea s-a axat spre noile abordări ale politicii energetice a UE în contextul tensionării relaţiei cu Rusia. S-au rostit cuvinte grele. Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, preciza: ″Criza din Ucraina face să reapară ameninţarea unui RĂZBOI în Europa″.

Pe agenda UE apar numeroase ricoşeuri, inclusiv pentru România. Putem vorbi despre Republica Moldova, pe care s-ar putea să o avem membră a Uniunii Europene în 2019.

Dar sunt probleme precum încălzirea globală, foametea, sărăcia etc care nu se pot soluţiona prin implicarea individuală a statelor, ci doar prin conciliere şi cooperare. Deci, proiectul european va continua, întrebări de genul “Mai e loc de altceva pe agenda europeană decât Ucraina?”, fiind retorice. La fel, după adoptarea Tratatului de la Lisabona, mulţi lansau întrebarea “Ce urmează după Lisabona?”. Nu a durat mult şi s-a pus problema semnării unui Tratat Fiscal. Uniunea Europeană nu stă pe loc, e o construcţie dinamică, ce nu ne lasă să ne plictisim.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: