marți, 8 aprilie 2014

Uniunea Europeană diagnosticată de Letta


Fostul prim-ministru italian, Enrico Letta, declara în urmă cu câteva zile că Uniunea Europeană nu este doar Bruxelles-ul, argumentând că fostul sistem de organizare a summiturilor în capitalele care dețin președinția rotativă a Uniunii era mult mai bun decât sistemul actual când toate summit-urile europene sunt organizate la Bruxelles.

După părerea acestuia, Bruxelles-ul a devenit în ochii cetățenilor "un Moloch”, un simbol a tot ceea ce înseamnă birocrație şi stângăcie în luarea deciziilor politice. Europa înseamnă 28 de capitalele naționale, sublinia Letta, fiind important de a demonstra cetățenilor că Europa este un spațiu larg, aceasta nu este doar "de la Bruxelles față de restul". 

Fostul prim-ministru a mai spus că există o discrepanță între ceea ce se întâmplă la summitele de la Bruxelles, și ceea ce este raportat de către presă în capitalele naționale.

El a recunoscut de asemenea că Uniunea suferă de "o lipsă proiect ambiţios", întreaga constructive fiind ameninţata de manifestările populiste. Dilema acestuia este însă dacă numirea de către partidele politice a unui candidat la funcția de președinte al Comisiei ar putea face o diferenţa. O provocare rămânând şi pentru mass-media la nivel național de a scrie despre aceşti lideri sau de a-i ignora.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: